Individueel of in een groep

Je kunt op elk moment deze cursus beginnen. In dat geval werk je individueel.

Mocht je liever in groepsverband aan het werk gaan, dan kun je de cursus in september en oktober volgen. Je bent dan wel aan deze tijdslimiet gebonden.

Inleiding

Natuurlijk kun je je tekst aanpassen, verlevendigen en verfraaien zoveel als je wilt. Maar als je je verhaal structureel wilt verbeteren, dan zul je dat gestructureerd aan moeten pakken.

Tijdens deze cursus werk je volgens een stappenplan. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wilt beginnen.

Doel van deze cursus is je verhaal naar een hoger nivo te tillen, gelaagdheid aan te brengen en ervoor te zorgen dat alle onderdelen jouw verhaallijn versterken.

Je formuleert de essentie van je verhaal: wat precies wil jij met dit verhaal vertellen? En waarom vind jij het belangrijk om dit verhaal te vertellen?

Pas als je weet waar je hart ligt kun je je verhaal met hart en ziel en zaligheid vertellen.

De lezer zal dat herkennen, tussen de regels door. Dat is de kracht van je verhaal. En daar gaan we naar op zoek, gestructureerd, volgens een stappenplan.

 

Inschrijven

Opzet in het kort

Deze cursus bestaat uit 10 hoofdstukken verdeeld over 10 weken.

Het is haalbaar om deze cursus binnen 10 weken af te ronden, maar om je een beetje speling te gunnen mag je daarvoor maximaal een half jaar gebruiken.

Ieder hoofdstuk bestaat uit één of meer opdrachten.

Soms krijg je eerst de opdracht en dan pas uitleg, soms andersom, dat hangt van de doelstelling van die week af.

In het eerste geval (eerst de opdracht, dan pas uitleg) ontdek je bijvoorbeeld naar welk aspect jouw aandacht het eerste uitgaat, welke werkwijze jouw voorkeur heeft en dergelijke.

In het tweede geval (eerst theorie dan opdracht) wil ik gewoon zeker weten dat je de theorie ‘goed’  toepast.

Tijdens deze cursus ga je nog niet aan het herschrijven. Je maakt nu aantekeningen voor later. Pas na de hele cursus ga je aan het herschrijven.

Deze cursus is echt bedoeld voor de grote lijnen, alle andere aspecten (hoe bouw je spanning op, hoe versterk je emoties, hoe maak je je personage boeiend enz) komt in de andere cursus ‘Revisie, breng je verhaal tot leven’ aan de orde.

Kosten:

Deze cursus kost € 297,–

 

Inschrijven

 

Inhoud van de cursus

De cursus bestaat uit de volgende drie onderdelen:

1:  ANALYSEREN; de grote lijnen van je verhaal

Om te zorgen dat je beter zicht krijgt op de essentie van je verhaal, moet je eerst afstand nemen en hoofdzaken van bijzaken onderscheiden. Daardoor voorkom je dat je in details verdwaalt en kun je je beperken tot de kale hoofdlijnen, waarmee we aan de slag kunnen.

Duur: vier weken

 

2. COMPRIMEREN; de essentie van je verhaal

Vanuit je analyse ga je de essentie van je verhaal formuleren. Wat precies wil je met jouw verhaal vertellen, wat wil je verhaal jou vertellen? Die essentie vertaal je in een premisse, zodat je een kapstok hebt van waaruit je je verhaal weer op kunt gaan bouwen.

Omdat je premisse zo belangrijk is, zal ik in deze twee weken een  belafspraak met je maken om samen te kijken hoe je die premisse zo scherp mogelijk kunt formuleren. Hoe duidelijker je je premisse formuleert, hoe meer houvast de premisse je geeft bij het herschrijven van je verhaal.

Duur: twee weken

 

3. COMPONEREN; vorm en inhoud van je verhaal

Nu je je verhaal geanalyseerd hebt en je premisse geformuleerd, kun je de grote lijnen van je verhaal weer  op gaan bouwen. Nu weet je welke scènes je premisse ondersteunen, welke scènes overbodig zijn en welke je nog toe zou moeten voegen.

Bovendien kun je nu kijken hoe de vorm van je verhaal de inhoud kan versterken.

Duur: vier weken

 

Totaal: tien weken, in groepsverband: gedurende september en oktober 2014

 

Inschrijven

 

 

Reacties zijn gesloten.